Orlando

Baanbrekende boekverfilming van Virginia Woolf met een onsterfelijke Tilda Swinton

Houd mij op de hoogte Vanaf 4 september beschikbaar

Het iconische boek van Virginia Woolf is één van de meest baanbrekende van zijn tijd. Net zo tegendraads is de verfilming door Sally Potter met een jonge, maar toen al fenomenale Tilda Swinton in de hoofdrol. Orlando is nu digitaal gerestaureerd opnieuw in de filmtheaters te zien en online exclusief op Picl.
 “Beeldschoon, prikkelend drama”

★★★★★ VPRO Cinema

 


 

Het is knap hoe dit verhaal de tand des tijds overleefd heeft en nog steeds even relevant en betoverend is. Tilda Swinton speelt Orlando, een knappe heer die het Koninklijke Hof van Elisabeth I achter zich liet om te reizen over de bevroren Thames. Onderweg raakt hij helemaal geobsedeerd door een Russische prinses, waardoor hij als ambassadeur in het Ottomaanse Rijk aan de slag gaat. Gaandeweg, op een moeiteloos vloeiende manier, wordt Orlando een vrouw in de twintigste eeuw, in een ander lichaam, maar met dezelfde ziel. Het is een verhaal over eeuwen en genders heen en na 30 jaar opnieuw in digitaal gerestaureerde vorm te bewonderen.

Sally Potter is vooral bekend van haar verfilming van Orlando, dat op het Filmfestival van Venetië de publieksprijs voor Beste Film won. Tilda Swinton is één van de meest veelzijdige actrices van het moment en kan moeiteloos schakelen tussen de meest uitgesproken arthousefilms en grote Hollywoodblockbusters. Zo speelde ze onder meer in We Need to Talk About Kevin, Three Thousand Years of Longing, The Eternal Daughter, en meest recent: The Killer.
 


 

“Verbluffend modern en vrij” ★★★★★ Trouw

★★★★ De Morgen

“Eigenzinnig, uniek, ontroerend en grappig” FilmTotaal

“Een bewonderenswaardige bewerking (…) een buitengewoon rijke film” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Queer Summer

    Een zonnig filmfeest met zeven verhalen over jezelf durven en mogen zijn

    Bekijk programma