Woman Of…

45 jaar uit het leven van een transvrouw in het Polen van de jaren 80 en 90

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Net uit de cinema

Tegen de achtergrond van de overgang van communisme naar kapitalisme in Polen in de jaren 80 en 90, worden de 45 bewogen jaren uit het leven van een Poolse transvrouw geschetst. Aan de buitenwereld presenteert zij zich als Andrzej, maar ze wil leven als Aniela. Het prachtig gefilmde Woman Of… is een onbetwistbaar relevante film.
 “In prachtig verzadigde kleuren gedraaid”

★★★ VPRO Cinema

 


 
Aniela heeft meer dan de helft van haar volwassen leven als man doorgebracht in een klein Pools provinciestadje. Ze trouwt met haar jeugdliefde Iza (Joanna Kulig) en samen krijgen ze kinderen. Maar diep van binnen blijft ze verlangen naar een leven als vrouw. Haar zoektocht naar vrijheid brengt haar gedurende haar hele leven in talloze onmogelijke situaties. Welke keuzes moet Aniela maken? Is ze bereid alles op te geven om eindelijk te worden wie ze werkelijk is?

Woman Of… is om meerdere redenen een belangrijke film. In Polen ontbreken nog altijd wetten voor gendererkenning, en transgender personen worden niet expliciet beschermd tegen discriminatie in de grondwet. Bovendien onderscheidt de film zich van vele andere transgenderdrama’s doordat het niet alleen de tragiek van trans-zijn belicht, maar ook een hoopvolle blik werpt op een betere toekomst.
 


 

“Registreert de zoektocht en transitie van de hoofdpersoon met veel empathie” ★★★ de Volkskrant

“Het acteerwerk in de film is van zeer hoge kwaliteit en soms zelf fenomenaal” ★★★★ Cinemagazine

★★★1/2 FilmTotaal

“De kracht van de film zit niet zozeer in het verbeelden van die waaier aan weerstand, maar in de tederheid en poëzie waarmee hij daar tegenin kleurt.” – de Filmkrant

  • Still van de film Woman Of...

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Queer Summer

    Een zonnig filmfeest met zeven verhalen over jezelf durven en mogen zijn

    Bekijk programma