Quo Vadis, Aida?

Hartverscheurende film over de dramatische evacuatie van Srebrenica

Deze film is niet meer beschikbaar

Aida werkt in Srebrenica op de Nederlandse VN-basis als tolk. Samen met haar gezin en 20.000 andere Bosnische moslims zoekt zij een veilig onderkomen vanwege het oprukkende Bosnisch-Servische leger.“Misschien wel de sterkste film van het jaar”

Vertigo

 


 

De film toont de uren voorafgaand aan de dramatische evacuatie van de vluchtelingen. Tot dan is Aida er zeker van dat de VN ze zou beschermen, maar als de chaos steeds groter wordt, probeert ze uit alle macht zelf haar man en zonen te redden. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

Quo Vadis, Aida? won drie prijzen op de European Film Awards: Beste Film, Beste Regie en Beste Actrice (Jasna Đuričić). Ook werd Quo Vadis, Aida? genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film én geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het Internationaal Film Festival Rotterdam.


 

“De Bosnische cineast Jasmila Žbanić (Grbavica) heeft met Quo Vadis, Aida? ongetwijfeld een schokkende film gemaakt, maar wel eentje zonder die verwachte gruwel” Vertigo

Quo vadis, Aida? heeft geen kunstgrepen nodig om de kijker bij de keel te grijpen” ★★★★ De Morgen

“Jasmila Zbanic processed the horror of the Srebrenica massacre into a thoughtful film.” ★★★ BRUZZ

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.