Ghost Dog: The Way of the Samurai

Forest Whitaker schittert in Jim Jarmusch's legendarische samoeraifilm

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Jim Jarmusch, bekend van o.a. Dead Man, Coffee and Cigarettes en Paterson, bracht in 1999 (ook wel bekend als het beste filmjaar ooit) Ghost Dog: The Way of a Samurai uit. De film lonkt meteen naar klassieke filmgenres en is een eerbetoon naar de Japanse yakuza-film. Hierdoor wordt de film nog steeds warm en met open armen ontvangen. Nu digitaal gerestaureerd.
 “Meteen een cultklassieker”

– De Morgen

 


 

Jim Jarmusch verkent de grenzen van de samoeraifilm in deze film die gesitueerd is in het New York van eind jaren negentig. Hoofdpersoon is de mysterieuze ‘lonely hitman’ Ghost Dog (een veelgeprezen rol van Forest Whitaker), die zich met een bijna magische lichtheid voortbeweegt. De oldschool hiphopsound van RZA gaat wonderwel samen met Jim Jarmusch’ onderkoelde stijl. De stoïcijnse huurmoordenaar Ghost Dog laat zich leiden door de principes van de Japanse samoerai, die hem goed van pas komen als de maffia hem na jaren trouwe dienst dwarsboomt.

Akira Kurosawa’s beroemde samoeraifilm Rashomon vormt een houvast in Ghost Dogs gewelddadige bestaan. Bij de release kreeg de ijzersterke soundtrack van legende RZA (producer en leider van Wu-Tang Clan) niet de aandacht die hij verdiende. In de gerestaureerde digitale versie (4K) zijn de tracks nog een keer te horen zoals ze bedoeld zijn. Daarmee komt deze legendarische film weer helemaal tot leven en beter dan voordien.
 


 

“Prachtige rol van Forest Whitaker” ★★★★ VPRO Cinema

“Een geslaagde gangsterparodie” – de Filmkrant

“De kracht van de film is de relaxte sfeer” ★★★1/2 Cinemagazine

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.