EO

Oscargenomineerde tocht door de ogen van een onschuldig lieve ex-circusezel

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Grijze ezel EO (ie-oo) is een aandoenlijk koppig beest. Nadat hij wordt weggehaald bij een Pools circus, doolt hij door Europa: hij wordt mascotte van een voetbalclub, reisgezel van een Italiaanse rijkeluiszoon en getuige bij een moord. Maar dat zijn natuurlijk niet EO’s eigen beslissingen, zo toont deze aangrijpende film met koortsdromerige elementen.
 “Pure filmpoëzie”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

De wereld is een mysterieuze plek wanneer deze gezien wordt door de ogen van een dier. Alles lijkt in functie te staan van ons, de mens. EO, een grijze ezel met melancholische ogen, ontmoet zowel goede als slechte mensen op zijn levenspad door het hedendaagse Polen en Italië. Hij ondergaat vreugde en pijn, de willekeur van het rad van fortuin, maakt van zijn geluk een ramp en zijn wanhoop dan weer een onverwachte meevaller. Maar in tegenstelling tot de mens, verliest hij nooit zijn onschuld.

De Poolse legende Jerzy Skolimowski levert een visueel experimentele aanvulling op Robert Bresson’s zwart-wit drama Au Hasard Balthazar uit 1966 met rood-zwarte stroboscopische effecten die de vreemdheid van de situatie nog meer benadrukken. EO sleepte in 2022 de Jury Prize op het Filmfestival van Cannes in de wacht en was genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.
 


 

“Een spielerei die anderhalf uur blijft boeien” ★★★ De Morgen

“Een bijzondere kijkervaring” – Vertigo

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Beestige films

    Bereis de wereld met hoeven en poten in deze films met dieren in de hoofdrol

    Bekijk programma