Capharnaüm

Deze Libanese winnaar van de Cannes juryprijs laat niemand onberoerd

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

In de rechtbank staat Zain, een 12-jarig straatschoffie, voor de rechter. Nadat hij werd opgepakt voor een steekpartij, klaagt hij nu zijn ouders aan: ze hadden hem nooit op de wereld mogen zetten. Nadine Labaki maakte met Capharnaüm een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Libanon, verteld door de ogen van een kind.
 “Een aangrijpende krachttoer”

★★★★ De Morgen

 


 

Zain slijt zijn dagen in de straten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Als oudste kind van het gezin moet hij helpen zijn familie te onderhouden. Wanneer zijn zusje wordt uitgehuwelijkt aan de eigenaar van de buurtwinkel, besluit Zain weg te lopen van huis. Dit leidt tot een ongelooflijke roadtrip, met nieuwe vriendschappen en allesbeslissende keuzes. Als Zain voor een gewelddadig vergrijp in de gevangenis belandt, besluit hij zijn ouders aan te klagen. Hij wil dat ze geen kinderen meer op de wereld zetten.

Capharnaüm won de juryprijs op het Filmfestival van Cannes en werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Op meerdere internationale filmfestivals werd de film ook bekroond met de publiekprijs, waaronder Publieksfavoriet op het IFFR. De cast bestaat veelal uit amateuracteurs – die in vergelijkbare omstandigheden leefden als hun personages – en met name Zain Al Rafeea wordt geprezen om zijn sterke acteerprestaties.
 


 

“Een aangrijpende uppercut van een film” ★★★★ Metro

“De vindingrijkheid van de jonge Zain is tragisch en tegelijkertijd hartveroverend” ★★★★ NRC

“Knap geschreven en bijzonder sterk uitgevoerd” ★★★★ de Volkskrant

“Een hartverscheurend portret” ★★★ De Standaard

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Les femmes de Cannes

    Een ode aan de vrouwelijke filmmakers die in de prijzen vielen bij 's werelds grootste filmfestival

    Bekijk programma