Apolonia, Apolonia

De eindeloos boeiende Apolonia weigert te conformeren aan de elitaire kunstwereld

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Deze publieksfavoriet van Deense filmmaker Lea Glob volgt kunstenares Apolonia Sokol. Opgegroeid in een ruig kunstenaarsmilieu waar alles mogelijk was, moet ze nu een weg vinden als volwassen vrouw in een (kunst)wereld geregeerd door regeltjes. In 2022 werd Apolonia, Apolonia op IDFA uitgeroepen tot Beste Documentaire.
 “Fascinerend”

Knack-Focus

 


 

Dertien jaar lang volgt Glob het reilen en zeilen van Apolonia. Ze begint bij haar studententijd in Parijs als toonaangevend kunstenaar op een van de meest prestigieuze kunstscholen van de wereld, waar ze vertoeft in een kraakpand en het ideale kunstenaarsleven lijkt te leiden. Maar zo simpel is het leven niet, want kunstenaar zijn betekent ook dat je regels moet volgen, vernissages moet houden, moet netwerken en binnen het plaatje moet passen. De excentrieke Apolonia worstelt met een plek zoeken in deze wereld, maar blijft ondanks alles haar grenzeloze zelf. Ook vriendin Oksana, die het feministische collectief Femen oprichtte, krijgt een prominente rol in Apolonia’s leven en daarmee ook in de film.

Deze eigenzinnige en gelaagde documentaire won de Prijs voor Beste Documentaire op het Internationaal Documentaire Filmfestival van Amsterdam (IDFA).
 


 

“Boeit vooral door de fascinerende persoonlijkheid van Apolonia Sokol” ★★★ De Morgen

“Apolonia’s leven blijft een spektakel: je kan er eindeloos naar blijven kijken” – VPRO Cinema

“Verrukkelijke en aangrijpende documentaire” – de Volkskrant

“Epic undertaking” ★★★ The Guardian

“Astonishing artifact of a movie” ★★★ RogerEbert

“Le résultat, une œuvre d’art? Et comment!” – l’Echo

  • Still van de documentaire Apolonia, Apolonia
  • Still van de documentaire Apolonia, Apolonia

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.