Animalia

Deze prachtige scifi-roadmovie uit Marokko geeft veel stof tot nadenken

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

In haar indrukwekkende debuutfilm combineert regisseur Sofia Alaoui twee elementen die je niet snel samen zou verwachten: ‘sciencefiction’ en ‘Marokko’. Ze gebruikt het betoverende landschap van Marokko als decor voor een ambitieus verhaal dat niet alleen diep geworteld is in haar culturele en religieuze erfgoed, maar tegelijkertijd de meest existentiële vragen van het leven opwerpt.

Als Itto, een jonge vrouw van arme Berber-afkomst, met de rijkeluiszoon Amine trouwt, raakt ze langzaam maar zeker gevangen in de geprivilegieerde levensstijl van haar schoonfamilie. Wanneer bovennatuurlijke gebeurtenissen Marokko in chaos storten en ze van haar man wordt gescheiden, staat ze er alleen voor. Hoogzwanger en op zoek naar haar man wordt ze geconfronteerd met een innerlijke strijd. In haar zoektocht wordt ze gedwongen om de Marokkaanse realiteit, en haar positie daarin, onder ogen te komen.

Alaoui tart niet alleen de grenzen van het scifi genre, maar betrekt hier ook de vele maatschappelijke kwesties in Marokko bij, van religie tot het kastensysteem en de economische ongelijkheid. Het resultaat is een haast spirituele ervaring die de kijker genoeg stof tot nadenken geeft.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.