20.000 Especies de Abejas

Gevoelig portret van de achtjarige Aitor, die liever als Lucía door het leven gaat

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Net uit de cinema

Voor zolang ze het zich kan herinneren is het voor de achtjarige Aitor duidelijk: ze is een meisje en wil liever Lucía genoemd worden. Haar moeder Ane omarmt haar keuze, maar Lucía kan niet bij al haar familieleden op steun rekenen. 20.000 Especies de Abejas is een ontroerend speelfilmdebuut over gender en identiteit, met in de hoofdrol een piepjonge, zeer indrukwekkende Sofía Otero.
 “Teder, zonovergoten en naturalistisch debuut”

★★★★ De Standaard

 


 

Ane en Lucía brengen een warme zomer door bij familie op het Baskische platteland. Dat Lucía voortaan als meisje door het leven gaat, valt niet bij alle familieleden in goede aarde. Zo houdt haar grootmoeder nog altijd vol dat ze een kleinzoon heeft en geen kleindochter en worden er links en rechts opmerkingen gemaakt over Lucía’s uiterlijk. Ondertussen weet Lucía niet goed meer wie ze nu is, maar gelukkig is daar haar oudtante Lourdes. Zonder oordeel luistert zij naar Lucía.

20.000 Especies de Abejas (20.000 soorten bijen) is het warme, innemende speelfilmdebuut van de Spaans-Baskische Estíbaliz Urresola Solaguren, dat op meerdere festivals in de prijzen viel. Vooral de acteerprestaties van de piepjonge Sofía Otero maakten indruk. Op de afgelopen Berlinale won zij als jongste actrice ooit de Zilveren Beer voor Beste Acteerprestatie.
 


 

“Kindacteur Sofía Otero draagt met verbazingwekkend veel naturel dit trage, Spaanse drama” ★★★★ De Morgen

“Duikt de diepte in zonder loodzwaar te worden” ★★★★ de Volkskrant

“De verfrissende film blijft weg van al te veel melodrama” ★★★★ NRC

“Sterk naturel spel van de jonge hoofdrolspeelster” ★★★ VPRO Cinema

“Zelfverzekerd debuut” – de Filmkrant

  • Still van de film 20.000 Especies de Abejas

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.