Sin señas particulares

IJzersterke odyssee over de alledaagsheid van vermissingen in Mexico

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Als de zoon van Magdalena naar de VS afreist op zoek naar werk, hoort zijn moeder maanden niets meer van hem. Ze kan niet leven zonder het lot van haar zoon te kennen en begint een gevaarlijke zoektocht. Het verhaal van Magdalena staat symbool voor de talrijke moeders die in Mexico op zoek zijn naar hun verdwenen kinderen.

Nadat Magdalena’s zoon het ouderlijk huis in Mexico heeft verlaten om in de Verenigde Staten werk te zoeken, verneemt ze maandenlang niets van hem. De autoriteiten willen dat Magdalena de overlijdensakte van haar zoon ondertekent, maar een ontmoeting met een andere moeder doet haar beseffen dat ze niet kan leven zonder te weten wat er met haar zoon is gebeurd. Ze begint aan zoektocht door ongure gebieden waar de narco’s en criminele bendes de boel uitmaken. De wegen zijn er onveilig, bussen komen in hinderlagen terecht en passagiers worden beroofd en soms vermoord, waarna hun lijken verdwijnen. Ondanks alle gevaren wordt ze gedreven door de hoop haar geliefde zoon ooit te zullen terugvinden.

Terwijl in Amerika de aandacht zich in de afgelopen jaren vooral richtte op de vermeende hordes binnenvallende illegale immigranten die de zuidelijke grens proberen over te steken, gaat Sin señas particulares over een ander alarmerend onderwerp: het grote aantal immigranten dat vermist, beroofd, ontvoerd en/of vermoord wordt voordat ze Amerikaans grondgebied überhaupt bereiken. Waar andere filmmakers vaak de nadruk leggen op geweld, actie en macho-nihilisme, kiest Valadez voor een andere benadering. In Sin señas particulares wordt alles tot zwijgen gebracht en bestaat Magdalena’s odyssee uit slome beelden ondersteund door schitterende muziek.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.