Saint Omer

Sidderend Frans rechtbankdrama dat onder de huid kruipt en een spiegel voorhoudt

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Sinds de première in Venetië wordt dit rechtbankdrama van Alice Diop geprezen als een krachtig crescendo. Met strakke shots vol emotie van een vrouw die haar baby vermoord heeft, voel je steeds meer hoe de film een portret is van verwaarlozing, mentale problemen en diepgeworteld racisme in de samenleving.
 “Het maakt de film zowel immens als nederig stemmend”

★★★★★ NRC

 


 

De jonge schrijver Rama reist voor haar nieuwe boek naar het Franse stadje Saint Omer om het proces te volgen van Laurence Coly, een jonge Senegalese immigrantenmoeder die terechtstaat voor de moord op haar baby. Laurence bekent meteen, maar erkent ook dat ze niet weet wat haar motief is en dat ze daarachter probeert te komen in de rechtbank. Wanneer een getuige het woord ‘hekserij’ laat vallen, wordt de zaak ongrijpbaar voor de Westerse jury, maar gaandeweg schetst Laurence haar leven: gekenmerkt door verwaarlozing, een afstandelijke moeder, trauma en racisme. Schrijver Rama is zelf zwanger en ontdekt veel parallellen tussen haar en Laurence.

Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop, die in 2016 het proces volgde waar de film op gebaseerd is. Een onthutsende en aangrijpende film over de twijfels die met het moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk. Saint Omer won al de Grand Prix voor beste film op het Filmfestival van Gent, de Zilveren Leeuw in Venetië en is de Franse inzending voor de Oscars.
 


 

“Confronterend en dwingt tot aandachtig luisteren” ★★★★ Bruzz

“Onder het vel kruipend drama” ★★★★ HUMO

“Het indrukwekkende Saint Omer is behalve een rechtbankdrama ook een sterk politieke film.” ★★★★ de Volkskrant

“Fascinerende film over moederschap, klasse, en etnische en culturele verschillen” ★★★★ VPRO Cinema

“Regisseur Diop geeft zich helemaal over aan het onderwerp en dat voel je als publiek.” ★★★★1/2 Cinemagazine

“Allerminst een typisch rechtbankdrama” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.