Holy Spider

Ongefilterde, spannende zoektocht naar een Iraanse vrouwenmoordenaar

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Nog voor de protesten in Iran uitbraken, maakte Ali Abbasi deze sidderend spannende film over een vrouwenmoordenaar in de heilige stad Mashhad. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal kaart deze thriller de schrijnende situatie voor Iraanse vrouwen aan. Broodnodig en bloedstollend.
 “Snoeihard en ontluisterend actueel”

★★★★ De Standaard

 


 

Journalist Rahimi arriveert in Mashhad, de heiligste stad van Iran. Hier gaat ze onderzoek doen naar een reeks moorden op sekswerkers, die als zondig worden gezien. Maar als vrouw ontdekt ze al snel dat ze niet dezelfde toegang krijgt als haar mannelijke collega’s. Terwijl de moordenaar nieuwe slachtoffers maakt, neemt Rahimi steeds grotere risico’s om achter de identiteit van de seriemoordenaar te komen. Strenge religieuze overtuiging, een gebrek aan emancipatie en een gewelddadig verleden kunnen van een gewone man een monster creëren. En alleen Rahimi ziet de waarheid.

Holy Spider is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Iraanse seriemoordenaar ‘de spider killer’. Actrice Zar Amir Ebrahimi maakt van de journaliste een held van onze tijd en werd op het Filmfestival van Cannes onderscheiden als Beste Actrice. Holy Spider is een Deense film, want hoewel Ali Abbasi (Gräns) de film in zijn geboorteland Iran wilde draaien, werd deze meteen afgekeurd door het Iraanse ministerie voor Islamitische Cultuur en Begeleiding. Holy Spider is hierdoor wel geselecteerd als Deense inzending voor de Oscars.
 


 

“Een Iraanse film zoals je er nog nooit een gezien hebt” ★★★★ De Morgen

“Een kritische film over seksisme en vrouwenhaat” ★★★★ NRC

“Rauw en krachtig” ★★★★ VPRO Cinema

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.