Here

Wonderlijke slow cinema met Brussel in de hoofdrol, door Bas Devos

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Net uit de cinema

De Vlaamse filmmaker Bas Devos maakt het liefst films over zijn woonplaats Brussel. Na Hellhole en Ghost Tropic is er nu het rustige Here: een lofzang aan het multiculturele karakter van de Belgische hoofdstad. Op kalme wijze prikkelt Devos de verbeelding, met genuanceerde portretten en diepgaande reflecties over de relatie tussen mens en natuur.
 “Als een teug frisse lucht voor uw longen, hoofd en hart”

★★★★★ De Morgen

 


 

Stefan, een Roemeense bouwvakker in Brussel, staat op het punt om naar Roemenië te vertrekken om daar de zomer door te brengen. Hij werpt een laatste blik in zijn koelkast en komt erachter dat hier nog een lading soep staat. Zonde, vindt hij. De soep deelt hij uit aan familie en vrienden, waardoor hij langer in Brussel blijft dan de bedoeling was. Tijdens zijn wandelingen in deze periode ontmoet hij de Chinees-Belgische Shuxiu, die haar doctoraatsstudie wijdt aan mossen. Zij laat hem dingen zien die hij nog nooit eerder heeft gezien.

Here gooide internationaal hoge ogen. Op de afgelopen Berlinale won de film de Encounters-competitie: een relatief nieuwe competitie die de nadruk legt op innovatieve narratieve speelfilms en documentaires. Het gerenommeerde MoMA in New York heeft Here erkend als een van de invloedrijke en innovatieve films van 2023, die “de tand des tijds zal doorstaan.”
 


 

“Een broos en intiem portret van een stad” ★★★★ De Standaard

“De mooiste film ooit over een bouwvakker die zijn koelkast wil leegmaken” – Knack Focus

“Optimistische, lichtvoetige beschouwing over aandacht hebben voor elkaar” ★★★ KUTfilm

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.