Anselm

Portret van de baanbrekende kunstenaar Anselm Kiefer, door Wim Wenders

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Net uit de cinema

De soms ondoorgrondelijke, provocatieve kunstenaar Anselm Kiefer schokte de Duitse kunstwereld heel zijn carrière lang met zijn megalomane sculpturen en schilderijen. Wim Wenders, een van de belangrijkste Duitse regisseurs van zijn tijd, portretteerde de man en zijn kunst met 6K-camera’s in de film Anselm.
 “Fraaie, impressionistische documentaire”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

Anselm Kiefer wordt gezien als één van de grootste, nog levende kunstenaars. Hij was een belangrijke stem in naoorlogs Duitsland, waar hij de vooroorlogse Duitse cultuur, mythologie en helden weer opeiste en gebruikte in zijn provocatieve kunst. In de film Anselm zien we Kiefer vandaag de dag, nog steeds even actief en visionair, maar we zien ook jongere versies van Kiefer, gespeeld door een achterneef van Wenders en de zoon van Anselm. Het totaal zorgt voor een verlengde van de kunst van een iconische man.

Wim Wenders, generatiegenoot van onder andere Werner Herzog, is een van Duitslands belangrijkste filmkunstenaars, net als dat Anselm Kiefer dat is voor de beeldende kunst. Al langer bevriend, komen de twee samen in deze documentaire die in 3D en 6K opgenomen is. Maar geen zorgen, ook met een gewoon beeldscherm zijn Wenders’ beelden van Kiefers kunst en atelier verbluffend. Na Pina is Anselm Wenders’ tweede ode aan een iconische Duitse kunstenaar.
 


 

“Een bijna spirituele belevenis” ★★★★ de Volkskrant

“Een fascinerende collage die Kiefers imposante werk tastbaar maakt” ★★★★ NRC

“Mysterieus portret” ★★★ De Morgen

“Een verbluffend mooi gemaakte kunstdocumentaire” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.