Little Richard: I Am Everything

Het leven en de invloed van de échte King of Rock 'n Roll helemaal uitgespit

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Het is een controversiële vraag wie de titel ‘King of Rock ’n Roll’ toebehoort, want voordat Elvis die titel kreeg, claimde Little Richard hem al. Hij werd nooit zo groot als zijn rivaal, maar liet een ongelooflijk belangrijke vingerdruk achter op de muziekindustrie, het Zwarte zuiden van de VS en queer mensen wereldwijd.
 “Mooie, conventionele documentaire over misschien wel de minst conventionele muzikant ooit”

★★★★ de Volkskrant

 


 

De iconische potloodsnor, flamboyante kleding, swingende muziek en briljante stem maakten van Little Richard een iconische muzikant. Richard Wayne Penniman, zoals Little Richard echt heet, wordt gezien als de uitvinder van het genre en had grote hits als ‘Tutti Frutti’, ‘Long Tall Sally’, ‘Lucille’ en ‘Good Golley Miss Molly’. Maar veel van zijn muziek werd gestolen en aan witte artiesten gegeven. Deze film legt deze witwaspraktijk van de canon van de Amerikaanse muziek bloot met een soundtrack die swingt en rockt.

Ook zoomt deze film van Lisa Cortés in op Little Richards’ inspiratie voor de queer gemeenschap die met de flamboyante muzikant eindelijk een onbeschaamd voorbeeld kreeg. Alleen had Richard het zelf moeilijk om zijn queer kant te accepteren. Zonde, vinden onder andere John Waters, Billy Porter en de andere artiesten en kunstenaars die Little Richard als idool zien. Cortés brengt de canon up-to-date met een schat aan voorgangers en tijdgenoten van Little Richard, zoals Sister Rosetta Tharpe: de moeder van rock ‘n roll die de toen 14-jarige Penniman zijn eerste doorbraak bezorgde. Cortés legt op liefdevolle wijze Pennimans persoon vast als een tegenstrijdige en ondergewaardeerde revolutionair die gedwongen werd onafgebroken te schakelen tussen religie, seks en rock ‘n roll, navigerend tussen de extreme spanningsvelden van raciale identiteit en seksualiteit destijds.
 


 

“Aan de hand van fraai archiefmateriaal en interviews met intimi, collega’s en historici wordt een beeld geschetst van een vaak miskende pionier in de popmuziek” ★★★★ VPRO Cinema

“Thrilling documentary” ★★★★ The Guardian

★★★★ NRC

  • Still van de documentaire Little Richard: I am Everything

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.