Picl ♥️ Nicolas Cage

Een paar mooiste rollen van deze levende legende op een rijtje

Een arthouse programma gewijd aan Nicolas Cage? Dat was zo’n tien jaar geleden nauwelijks denkbaar. Maar deze levende legende heeft zijn inmiddels veertigjarige carrière 180 graden weten te draaien. Zo bewees hij maar weer eens met Dream Scenario, die nu online te zien is. We zetten nog een paar van zijn mooiste rollen voor je op een rijtje.

Nicolas Cage begon zijn carrière als Nicolas Coppola (familie van Francis Ford Coppola dus), maar als snel veranderde hij zijn naam om beschuldigingen van een voorkeursbehandeling te voorkomen. Mooie en zeer succesvolle rollen volgden, o.a. in Raising Arizona (1987) van de gebroeders Coen en Leaving Las Vegas (1996), waarvoor hij een Oscar won. Dat de man ook bekend stond om vergaande methodacting en experimenteerdrift laat zien hoe ver hij voor zijn rollen wilde gaan.

Maar ergens in de jaren nul ging Cage bijna failliet door een exorbitant uitgavenpatroon (hij bezat ooit zeker tien villa’s). Met als gevolg dat hij in heel veel films ging acteren om zijn fortuin terug te verdienen. Lees: te veel films. Want deze veelal actie- en avonturenfilms waren niet bepaald van topkwaliteit en de meeste haalden de bioscoop niet eens. En zo werd Cage de afgelopen jaren steeds minder serieus genomen als acteur en zette hij de deur open voor een bestaan als internetmeme (houd dat vooral in je achterhoofd bij het bekijken van Dream Scenario).

Cage werd vaak verweten dat hij te overdreven acteerde. De vraag of hij überhaupt nog wel kon acteren doemde zelfs op. Toch is dat niet eerlijk; de bijzonder veelzijdige acteur behoort zeker tot de beste (in ieder geval interessantste) acteurs van zijn generatie. Langzaam maar zeker begon zo’n 10 jaar geleden zijn terugkomst in de arthousefilm. Na het rauwe drama Joe (2013), volgden horrorfilm Mandy (2018) en het verrassende Pig (2021). En in de satire The Unbearable Weight of Massive Talent (2022) neemt Cage zichzelf treffend op de hak.

Met Dream Scenario lijkt de ‘Cage-renaissance’ zich helemaal te hebben aangediend. Kijk nu deze en andere films met Nicolas Cage online op Picl, direct bij je thuis.