Les femmes de Cannes

Een ode aan de vrouwelijke filmmakers die in de prijzen vielen bij 's werelds grootste filmfestival

De rode lopers liggen al uit, de maatpakken worden gestoomd en de jurken gestreken. Dat kan maar één ding betekenen: het is weer tijd voor het filmfestival van Cannes. Nog nooit nomineerde de jury zoveel vrouwelijke makers voor de officiële competitie. Dat is een mooie stap vooruit in een wereld die nog steeds gedomineerd wordt door mannen.

Maar vrouwen doen het al langer goed op het filmfestijn aan de Côte d’Azur. En dat laten we je zien met ons programma Les femmes de Cannes, ofwel de vrouwen van Cannes. Wat dacht je namelijk van Gouden Palmwinnaar Julia Ducournau, die met haar Titane misschien wel de meest gewaagde winnaar van de begeerde prijs werd. Of Alice Rohrwacher, die dit jaar weer in de competitie deelneemt en eerder succesvol was met de betoverende filmfabel Lazzaro Felice. Of Nadine Labaki, die de hele wereld wakker schudde met het ongelooflijke Capharnaüm. Pionier Jane Campion was de eerste vrouw die een Gouden Palm won, Julia Ducournau de tweede en wij hopen natuurlijk dat er nog ontelbaar veel zullen volgen.

Kijk nu Titane , Lazzaro Felice en Capharnaüm online en on demand op Picl, in ons Les femmes de Cannes programma.

Wil jij meer weten over de ongelijke genderbalans in de Nederlandse filmwereld op én achter het scherm? Lees dan het onderzoek Blikopeners van Women Inc.