Sur l’Adamant

Deze Gouden Beer winnaar is een onmiskenbaar warm en empathisch portret

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Het komt niet vaak voor dat juist een documentaire de Gouden Beer wint op het Filmfestival van Berlijn. Toch ging Sur l’Adamant er met de belangrijkste prijs vandoor. Het bijzonder empathische portret van Nicolas Philibert (Être et avoir) gaat over een boot in Parijs waar patiënten met psychiatrische problemen worden opgevangen.
 “Warme film die drijft op menselijkheid”

★★★★ De Morgen

 


 

De Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychiatrische aandoening. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. Regisseur Philibert neemt de kijker mee aan boord en laat deze kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit. Een warm portret van zowel de vaste bezoekers van de boot als de medewerkers, die op de Adamant samen allerlei activiteiten ondernemen zoals koken, tekenen en praten over voetbal. Door Philiberts observerende stijl leert de kijker de patiënten én de toegewijde medewerkers steeds beter kennen. 

Sur l’Adamant won op het Internationale Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer, de belangrijkste prijs. De regisseur liet tijdens de uitreiking weten diep geraakt te zijn door de beslissing van de jury: “Ik heb geprobeerd om het zo discriminerende beeld dat wij vaak hebben van gekke mensen om te draaien. Ook als we ons niet met hen kunnen identificeren, wil ik dat we in staat zijn om op zijn minst te erkennen wat ons verbindt.”
 


 

“Zonder commentaar, zonder artificiële opsmuk en vooral: zonder zijn onderwerp in de weg te lopen.” ★★★★ Knack Focus

“En eentje zag ze varen!” ★★★★ HUMO

“Toont de schoonheid in de afwijking van het normale” ★★★★ de Volkskrant

“Het resultaat is buitengewoon. Noem die Gouden Beer maar verdiend.” ★★★★ De Metro

“Poëtisch met geduldig oog en oor” ★★★★ VPRO Cinema

“Als één documentaire de Gouden Beer verdiende was het deze wel” ★★★★ Cinemagazine

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.