Selma

Indrukwekkende verfilming van de 'march on Selma' vauit Martin Luther King's standpunt

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Dr. Martin Luther King Jr. heeft geen introductie nodig. Maar wel een biopic, want het leven van de man is op z’n minst revolutionair te noemen. Met een fantastische rol van David Oyewolo volgen we de protestmars in Selma, waar stemrecht voor Afro-Amerikanen gewonnen werd.
 “Een film die even aangrijpend als actueel is”

De Morgen

 


 

In het waargebeurde Selma blikken we terug op één van de historische hoogtepunten uit de Amerikaanse geschiedenis: de Voting Rights Act waarmee het stemrecht voor elke Amerikaan, ongeacht huidskleur of afkomst, werd vastgelegd. De strijd van Martin Luther King Jr. voor gelijkheid van stemrecht eindigt op 6 augustus 1965, wanneer president Lyndon B. Johnson de nieuwe wet ondertekent.

In 1965, ruim een eeuw na de Amerikaanse Burgeroorlog, barsten in de staat Alabama diverse protesten los. De Afro-Amerikaanse bevolking eist stemrecht voor minderheden in Amerika. De spanning loopt steeds hoger op en explodeert wanneer de protestmars van het stadje Selma naar de hoofdstad Montgomery eindigt met bruut geweld en de boeken ingaat als ‘Bloody Sunday’. Maar ze laten het er niet bij zitten. Onder leiding van Martin Luther King Jr. ontstaat één van de grootste protestmarsen ooit. Een paar maanden later introduceert de president een nieuwe wet, waarin gelijkheid van stemrecht wordt vastgelegd.

Selma werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Film en won uiteindelijk die voor Beste Originele Nummer met ‘Glory’.
 


 

“[David Oyelowo] magnetiseert als de broedende prediker en burgerrechtenicoon Martin Luther King (en had daarvoor zeker een Oscarnominatie verdiend).” – Knack-Focus

“De Britse acteur Oyelowo is fantastisch in de hoofdrol” ★★★★ VPRO Cinema

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Buitengewone Biopics

    Duik in het leven van een first lady, showbizzicoon of activist met deze buitengewone biopics

    Bekijk programma