Quitter la nuit

Benauwende thriller over de verstikkende nasleep van een vermeende verkrachting

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

Wat gebeurt er na een al dan niet vermeende verkrachting, waarbij ieder concreet bewijs lijkt te ontbreken? Juridische procedures rond seksueel geweld zijn vaak tergend traag, uitzichtloos en bieden weinig steun aan het slachtoffer. In deze benauwende thriller met groot maatschappelijk belang laat regisseur Delphine Girard de verstikkende gevolgen van zo’n situatie zien.
 “Brussel heeft er een echt goeie filmregisseur bij”

★★★ BRUZZ

 


 

Anna, werkzaam als telefoniste bij de politie-alarmcentrale, ontvangt op een nacht een verontrustend telefoontje van een vrouw in een rijdende auto. De vrouw kan niet vrijuit spreken, maar door een slim vraag- en antwoordspel wordt duidelijk dat ze in gevaar is door de man aan het stuur. De man wordt gearresteerd, waarna een wekenlange juridische zoektocht naar bewijs volgt. Terwijl de man tijdens verhoren beweert dat de seksuele interactie plaatsvond met wederzijds consent, blijft de vrouw volhouden dat ze is verkracht. Wie spreekt de waarheid?

Quitter la nuit, het speelfilmdebuut van de Belgische regisseur Delphine Girard, is een verwerking van Girards succesvolle korte film Une soeur, waarmee ze in 2020 genomineerd werd voor een Oscar. De film, met Veerle Baetens, Selma Alaoui en Guillaime Duhesme in de hoofdrollen, ging in première op het filmfestival van Venetië, waar ze de Publieksprijs won in de nevencompetitie Giornate degli Autori. Lukas en Michiel Dhont (Close) waren als producenten mee betrokken.
 


 

★★★ De Morgen

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.