Natural Light

Duister en prachtig gefilmd drama over het ongefilterde leven van soldaten

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

In dit prachtig vormgegeven, indringende Hongaarse drama zit je op de huid van de soldaten die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Sovjet-Unie verzetten.

 “Een sombere cinematografische krachttoer”

Film Fest Gent

 


 

Korporaal István Semetka is een van de vele Hongaarse soldaten die de Duitse troepen steunen bij hun aanval op de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. De harde opdracht van zijn bataljon is het uitroeien van de partizanen en het controleren van de bevolking van de bezette gebieden. Wanneer de groep soldaten op weg is naar een afgelegen dorpje komen ze in een hinderlaag terecht, waarbij de commandant wordt gedood. In deze benarde situatie moet Semetka zijn angsten overwinnen en het bevel over de eenheid overnemen. Maar hij verliest zichzelf in de chaos en het geweld en raakt volkomen de greep op de situatie kwijt.

Natural Light is gebaseerd op een boek van de Hongaarse schrijver Pál Závada. Door de combinatie van niet-professionele acteurs van het Hongaarse platteland en het grauwe camera werk van Tamás Dobos heeft de film een prachtig vormgegeven donkere sfeer. De film zet aan tot nadenken over de morele dilemma’s waar gewone soldaten in oorlogstijd mee te maken kregen. Natural Light ontving in 2021 tijdens de 71ste editie van het Filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer voor Beste Regie.


 

“Natural Light maakt als debuut zeker indruk” ★★★ De Morgen

★★★★ Knack-Focus

★★★ HUMO

“Zonder eenzelfde gevoel van verstikking op te roepen, weet regisseur Dénes Nagy ons met de neus op de gruwel en het leed van de Tweede Wereldoorlog te drukken, waarvan de terneerdrukkende sfeer onder je huid kruipt.” – Humbug

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.