Memoria

De nieuwe, surrealistische film van slow cinema maestro Apichatpong Weerasethakul

Bekijk de film voor €4,99

Net uit de cinema

De Schotse botanicus Jessica is op bezoek bij haar zus in Bogotá, Colombia. Sinds ze door een luide knal is opgeschrikt bij het aanbreken van de dag, kan ze niet meer slapen. Al snel blijkt dat ze de enige is die de knal hoort.

Critics’ Choice video-essay

Inge Coolsaet, redacteur van het nieuwe Vlaamse filmblad Fantômas, boog zich op verzoek van Dana Linssen en Jan Pieter Ekker over Memoria van de Thaise meesterfilmer Apichatpong Weerasethakul. Dana Linssen is filosoof en freelance filmcriticus, schrijver, curator en docent. Jan Pieter Ekker is chef van de kunstredactie van het Parool. Samen introduceerden zij in 2015 Critics’ Choice op het IFFR, een verdiepingsprogramma om films die zij de moeite waard vinden een duwtje in de rug te geven én om de filmkritiek te revitaliseren.

De afgelopen zeven jaar zijn er in het kader van Critics’ Choice zo’n vijftig video-essays gemaakt door ervaren video-essayisten en journalisten die de vorm voor het eerst onderzochten.

Over de film
Jessica wordt steeds meer in beslag genomen door een mysterieus geluid en gaat op ontdekkingstocht door Bogotá en daarbuiten. Ze raakt bevriend met archeologe Agnes en ontmoet Hernan, met wie ze bijzondere herinneringen deelt. Als de dag ten einde loopt, ervaart Jessica een hernieuwd gevoel van helderheid.

Memoria is de nieuwe, dromerige film van de Thaise grootmeester en Gouden Palmwinnaar Apichatpong Weerasethakul (Tropical Malady, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives). Memoria is zijn eerste Engelstalige film en won in Cannes in 2021 de Juryprijs.
 


 

“Bezwerend kunstwerk van de Thaise tovenaar Apichatpong Weerasethakul.” ★★★★ De Standaard

“Een straf staaltje slow cinema dat betovert en intrigeert, ook al geeft het nooit zijn geheimen prijs, zelfs niet in de exuberante climax.” ★★★★ Knack-Focus

Memoria is een mysterieuze mijmering over (én een medicijn tegen) de jachtigheid van ons bestaan. Cinema als meditatie.” ★★★★ De Morgen

“Wie heeft er nog mindfulness nodig als je ook gewoon naar Memoria kunt kijken?” ★★★★ HUMO

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Cannes bij je thuis

    Geraak helemaal in de Cannes-stemming met deze winnaars van vorig jaar

    Bekijk programma