May December

Julianne Moore en Natalie Portman in een gelaagd en psychologisch drama

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Net uit de cinema

Deze subtiele en vaak ongemakkelijke film van Todd Haynes (Carol) is gebaseerd op de diep verontrustende zaak van Mary Kay Letourneau: de Amerikaanse docent die seks had met een 12-jarige leerling, van hem een kind kreeg in de gevangenis en later met hem trouwde. Haynes voegt er nóg een gevoelig element aan toe. May December is dubbelgelaagd, psychologisch en blijft je lang bij.
 “Glibberig, grappig, ongemakkelijk en diep tragisch”

★★★★ De Morgen

 


 

Gracie (Julianne Moore) en Joe (Charles Melton) lijden een schijnbaar normaal ‘suburban’ leven. Alleen is Gracie een twintigtal jaar ouder dan dertiger Joe. En hebben ze kinderen die de middelbare school afronden. Stukje voor stukje krijg je door hoe de vork in de steel zit. Wanneer actrice Elizabeth (Natalie Portman) aanbelt met de boodschap dat ze even bij het stel verblijft om zich voor te bereiden op de film waarin ze Gracie speelt, krijg je het hele plaatje: Gracie kreeg een relatie met Joe, die een vriendje was van haar 13-jarige zoon. De twee blijven beweren dat ze écht verliefd zijn, maar kan een dertienjarig joch hier wel mee instemmen? Na een gevangenisstraf blijven ze bij elkaar en voeden ze kinderen op, maar ze leven steeds onder de loep van de publieke opinie. Elizabeths komst gooit olie op een hete plaat van familiebanden, waardoor Gracie en Joe lijken te breken.

May December is de nieuwste speelfilm van de Amerikaanse filmmaker Todd Haynes, die eerder indruk maakte met onder meer Carol (met Cate Blanchett in de hoofdrol) en Dark Waters (met Mark Ruffalo).
 


 

“Todd Haynes bereikt een nieuw hoogtepunt met deze groots geacteerde film.” ★★★★ de Volkskrant

“Een fijnmazig bouwwerk vol metaforen” ★★★★ NRC

“Een achtbaan van gevoelens” ★★★★ VPRO Cinema

“Julianne Moore en Natalie Portman zijn aan elkaar gewaagd” – De Standaard

“Een aangenaam onvoorspelbare, menselijke en ook humorvolle wandeling langs de valkuilen van het moralisme” – de Filmkrant

  • Still van de film May December

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.