Leave No Traces

Spannend politiek drama over een student die onbedoeld staatsvijand nr. 1 wordt

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Polen, 1983. Op weg naar het centrum van Warschau wordt de jonge student Grzegorz Przemyk gearresteerd door de politie en meegenomen naar het bureau, waar hij zo zwaar mishandeld wordt dat hij twee dagen later overlijdt.
 “Aangrijpend en met flair verteld
politiek drama”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

Zijn vriend Jurek is de enige getuige van de gebeurtenis. Samen met Grzegorz’ moeder Barbara besluit hij te vechten voor rechtvaardigheid en tegen de politie te getuigen. Aanvankelijk zijn de autoriteiten niet onder de indruk van zijn verhaal. Maar wanneer ruim twintigduizend burgers betrokken raken bij de zaak en achter de kist van Grzegorz door de straten marcheren, veranderen ze hun tactiek. Ze zetten alles op alles om Jurek en Barbara in diskrediet te brengen en te voorkomen dat er een rechtszaak komt.

Leave No Traces beleefde afgelopen jaar zijn première op het filmfestival van Venetië. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal ten tijde van de Staat van Beleg in Polen, dat werd ingesteld door de communistische autoriteiten om de oppositie te onderdrukken.
 


 

“Regisseur Matuszynski wist ondanks het serieuze en zware onderwerp verrassend veel humor door het verhaal te weven.” ★★★★ VPRO Cinema

★★★ Knack-Focus

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.