La sirène

Authentieke Iraanse animatie die knap schippert tussen realiteit en fantasie

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Net uit de cinema

De Iraanse cineaste Sepideh Farsi is al jaren verbannen uit haar thuisland. Met La sirène keert ze terug naar een conflict uit haar tienerjaren: de Eerste Golfoorlog, die de havenstad Abadan onderdompelde in een staat van beleg. De animatiefilm schippert tussen de aangrijpende realiteit van oorlog en de fantasie van hoofdpersonage Omid. Een hoopvolle ode aan de moed en kracht van gewone mensen in oorlogsgebied.
 “Authentiek verhaal over weerstand en moed”

De Tijd

 


 

1980, Abadan. De petroleumhoofdstad van Iran wordt belegerd door de Iraakse troepen, maar houdt voorlopig stand. Ondanks het beleg is de 14-jarige Omid in de stad achtergebleven bij zijn grootvader. Hij wil er wachten op zijn oudere broer die naar het front is getrokken. Hij leeft tussen een allegaartje van excentrieke personages die allemaal hun eigen reden hebben om in de stad te blijven.

Terwijl het net zich sluit en de stad elk moment dreigt te gaan vallen, probeert Omid zijn geliefden te redden door hen te laten inschepen op een oud schip dat hij heeft gevonden in de haven van Abadan en waarvan hij zijn eigen ark wil maken.

La sirène was in 2023 de openingsfilm van de Panorama-sectie van de Berlinale.

  • Still van de film La sirère

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.