La Dernière Tentation Des Belges

Het nieuwste maffe werk van Jan Bucquoy met héél veel humor

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Op de rand van een klif vertelt een vader zijn bizarre, chaotische en humoristische levensverhaal om zijn dochter te overtuigen niet de springen. Dat klinkt misschien heftig, maar deze film zit vol grappen, mafheid en luchtigheid. Met Wim Wilaert en van het brein van kunstenaar Jan Bucquoy, wiens eigen leven de inspiratie was voor het verhaal.
 “Een film die zich allerminst als een loodzwaar drama laat omschrijven”

De Morgen

 


 

“Iedereen heeft het recht om te gaan wanneer die wil,” zegt vader Jan. “Behalve ik,” antwoordt dochter Marie. Dus doet Jan er alles aan om zijn dochter niet te laten gaan. Hoe hij dat doet? Door zijn levensverhaal te vertellen, dat verdacht veel overeenkomt met het leven van regisseur Jan Bucquoy. Deze anarchistische kunstenaar probeerde ooit een staatsgreep te plegen, onthoofde ooit een pop die enorm op Koning Boudewijn leek en maakte eerder twee maffe films over de Belgen: La vie sexuelle des Belges 1950-1978 en Camping Cosmos.

La Dernière Tentation des Belges is de derde film van Bucquoy’s belgentrilogie, maar is ook de meest persoonlijke. Bucquoy’s dochter Marie beëindigde in 2008 haar leven en liet een grote leegte achter. In deze viering (of net afkraking) van het leven steekt Bucquoy ongelooflijk veel van zichzelf. Maar hij steekt er vooral veel humor in.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.