Interdit aux chiens et aux Italiens

Subliem stop-motion familieportret, bekroond tot Beste Europese Animatiefilm

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Franse regisseur Alain Ughetto creëert met Interdit aux chiens et aux Italiens een hartveroverende en humorvolle ode aan zijn voorouders, die als Italiaanse migranten geluk en welvaart zochten in Frankrijk. Een volkomen terechte winnaar van de European Film Award voor Beste Animatiefilm van Europa.
 “Teder en elegant, lichtvoetig en tragikomisch”

★★★★ Knack Focus

 


 

Boven op een berg, middenin in de Piëmont (Noord-Italië), ligt het piepkleine dorpje Ugheterra. Nu zijn alle huizen vervallen, maar een eeuw geleden woonden daar families met allemaal dezelfde achternaam. Zo ook de grootouders van regisseur Alain Ughetto. Cesira belandt op de berg door haar liefde voor Luigi, een van de 11 kinderen uit een Ughetto familie. Grond is er schaars en het eten dus ook. Er worden kinderen geboren, nieuwe liefdes gevierd, huizen gebouwd en ondertussen droomt iedereen van een beter bestaan.

Met behulp van een bijzonder speelse stop-motion animatiestijl, waarin hij af en toe letterlijk contact maakt met zijn grootmoeder, creëert Alain Ughetto een prachtige liefdesbrief aan zijn ouders en grootouders die hun hele leven met hun handen werkten. Ze konden alles maken wat ze zagen. Het zelfde doet de filmmaker nu. Met zijn handen brengt hij iedereen en alles tot leven, van de bordkartonnen huizen en de bossen van broccoli tot de koeien en zijn eigen familie.
 


 

“Liefdevolle familiekroniek die dat bikkelharde leven teder en elegant, lichtvoetig en tragikomisch verbeeldt” ★★★★ Knack Focus

“Het werk van een ware kunstenaar” ★★★1/2 HUMO

“Het is een ongewone, gedurfde aanpak, maar hij werkt” ★★★ De Morgen

“Heerlijk originele en aandoenlijke animatiefilm” – De Standaard

“Een monumentje voor Italiaanse migranten in Frankrijk” ★★★★ de Volkskrant

“Charmante film” ★★★ VPRO Cinema

“Petje af” ★★★★★ Cinemagazine

“Een fantastisch voorbeeld dat animatie geen genre is en ook niet uitsluitend interessant voor kinderen” ★★★★★ FilmTotaal

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Beste Films van 2023

    Een terugblik op de meest indrukwekkende en mooiste films van dit jaar

    Bekijk programma