Eriksson

Veelzijdig portret van banjospeler Karl Eriksson en de politieke kracht van muziek

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Amper vijftien jaar oud was Karl Eriksson toen hij de wijde wereld introk en zijn extreemrechtse Belgische nest verliet. De reislust bleek zo groot dat de banjovirtuoos de volgende halve eeuw in elke windstreek zou doorbrengen. De veelzijdige documentaire Eriksson vertelt zijn fascinerende levensverhaal, het verhaal van een muzikant en free spirit, altijd onderweg en onvermoeibaar op zoek.
 “Schijnt een licht over een fascinerend leven”

De Morgen

 


 

Karl Eriksson groeit op in de jaren 60 in Antwerpen, als zoon van Bert Eriksson, uitbater van het extreemrechtse café Odal en voormalig leider van de beruchte Vlaams Militanten Orde. Maar al op heel jonge leeftijd kiest Karl een heel andere weg. Hij raakt ondergedompeld in het bruisende Antwerpse nachtleven van de vroege jaren 70 en ontpopt zich tot een getalenteerd banjospeler. De botsingen tussen Karl en vader Bert blijven niet uit en op amper 15-jarige leeftijd ontvlucht hij het ouderlijk huis. Het is het begin van een wonderlijk levensverhaal.

Tegelijkertijd vertelt Eriksson het verhaal van een generatie die radicaal breekt met de vorige en doorloopt de documentaire het politieke en culturele toneel van de jaren 60 tot en met de jaren 80. De documentaire toont een boeiend stuk Antwerpse geschiedenis waarin heel wat verhaallijnen samenkomen, van hippies tot extreemrechtse rakkers in het Antwerpse milieu.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.