Eriksson

Het boeiende levensverhaal van gepassioneerd banjospeler Karl Eriksson

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

Amper 15 jaar oud was Karl Eriksson toen hij de wijde wereld introk en zijn extreemrechtse nest verliet. De wandersucht bleek zo groot dat de banjovirtuoos de volgende halve eeuw in elke windstreek zou doorbrengen. De documentaire Eriksson vertelt zijn fascinerende levensverhaal, het verhaal van een muzikant en free spirit, altijd onderweg en onvermoeibaar op zoek.

Karl Eriksson groeit op in de jaren 60 in Antwerpen, als zoon van Bert Eriksson, uitbater van het extreemrechtse café Odal en voormalig leider van de legendarische Vlaams Militanten Orde. Maar al op heel jonge leeftijd kiest Karl een heel andere weg. Hij raakt ondergedompeld in het bruisende Antwerpse nachtleven van de vroege jaren 70 en ontpopt zich tot een begenadigd banjospeler. De botsingen tussen Karl en vader Bert blijven niet uit en op amper 15-jarige leeftijd ontvlucht hij het ouderlijk huis. Het is het begin van een wonderlijk levensverhaal.

Tegelijkertijd vertelt Eriksson het verhaal van een generatie die radicaal breekt met de vorige, een generatie die een ware aardverschuiving meemaakt, en doorloopt het politieke en culturele toneel van de jaren 60, 70 en 80. De documentaire toont een boeiend stuk Antwerpse geschiedenis waarin heel wat verhaallijnen samenkomen: verhalen over het Antwerpse extreemrechtse milieu, de Antwerpse flowerpowerbeweging in de sixties, de Antwerpse punkbeweging van de late jaren 70, stedelijke theatergezelschappen in de jaren 80 en een hele reeks Antwerpse bands van de jaren 90 passeren de revue.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.