Emperors of Nothing

Zeldzaam kijkje in het leven achter de tralies van de beruchte gevangenis van Vorst

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

In 2016 kreeg filmmaker Cédric Gerbehaye de zeldzame toestemming om vrijelijk te filmen in de beruchte gevangenis van Vorst. Gedurende zes jaar legde hij het leven van zowel gevangenen als bewakers vast, resulterend in de uitzonderlijke documentaire Emperors of Nothing.
 “Een ongedwongen blik… indrukwekkend”

De Tijd

 


 

Als Gerbahaye in 2016 begint met filmen, is net de grote staking van het gevangenispersoneel achter de rug. Voor de zoveelste keer is België veroordeeld door het Europees Hof van de Rechten van de Mens, vanwege de onmenselijke toestanden in de Belgische gevangenissen. Gedurende de zes jaar die volgen, geeft hij een inkijkje in het leven “achter de tralies” en toont Gerbehaye de hoop op verandering, de stagnatie en de bijbehorende verwachtingen. Het eindigt bij de sluiting van de beruchte Brusselse gevangenis en de grote verhuizing van alle bewoners naar de nieuwe megagevangenis in Haren.

Emperors of Nothing is niet alleen uitzonderlijk humaan door de persoonlijke verhalen van de openhartige gevangenen en bewakers, maar ook visueel verbluffend dankzij Gerbehayes achtergrond als documentairefotograaf voor onder meer National Geographic.
 


 

“Als het peil van een beschaving valt af te meten aan de manier waarop we omspringen met onze achter slot en grendel zittende medemensen, dan slaan wij hier in België maar een bleek figuur, zo blijkt uit ‘Emperors of Nothing’” ★★★ HUMO

“The incredibly aesthetic use of black and white creates a beauty where we least expect it” – Cineuropa

  • Still van de film Emperors of Nothing

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.